Progresif Gözlük Camı

Progresif Gözlük Camı

Progresif Gözlük Camı


Progresif Gözlük Camı Nedir ?

Multifokal, varilux, varifokal gibi birçok farklı ismi olan progresif gözlük camları üç farklı işlevi tek bir camda birleştirir. Camın tasarımına bağlı olarak doğal göz hareketi ile yakın, orta ve uzak mesafeleri görme olanağı sunar.  Kısacası üç ayrı reçete progresif camda birleşir.

Özellikle hem uzağı hem de yakını görme konusunda problem yaşayan kişilerin tercih etmesi önerilir. Progresif camlar gözlük değiştirmeye gerek kalmadan; Araç kullanmak gibi uzun, bilgisayarda çalışmak gibi orta, kitap okumak gibi yakın mesafe görüş açısı gerektiren tüm etkinlikleri tek bir gözlükle yapmanızı sağlar.

 

 

Kimler Kullanır ?

Bu camları kullanmak için herhangi bir sınırlama yoktur. Görme problemleri yaşayan herkes progresif camları kullanabilir fakat genellikle 40 yaş üzeri presbiyopisi (yakını net görememe) sıkıntısı yaşayanlar tercih etmektedir.

 

Neden Tercih Edilmeli ?

Progresif gözlük camlarının birçok avantajı vardır. Bunlardan en belirgini doğal bir görüştür. Bakış açısıyla uzaktan yakına ya da yakından uzağa bakarken sert geçişler veya atlamalar yaşanmaz. Bu da görüşü kaliteli kılan bir etkendir.

Hem miyop (uzağı görememe) hem de presbiyopisi problemi yaşayan ve farklı gözlükler kullanan kişilerin gün içinde birden fazla gözlük taşımalarına gerek kalmaz. Geleneksel çift odaklı gözlüklere göre daha kalitelidir.

 

Farkı Nedir ?

Odak ve görüş konularında geleneksel camlara göre daha kaliteli bir deneyim sunar. Dış görünüşte ise normal gözlüklerden herhangi bir farkı yoktur.

 

 
 

Progresif Gözlük Camlarının Dezavantajları Nelerdir ?
Bu camlara alışmak biraz zaman alabilir. Kullanıcıdan kullanıcıya değişmekle birlikte uyum sürecinde bazı zorluklar yaşanabilir. Bazı kişilerde alışma sürecinde baş dönmesi ve mide bulantısı görülebilir. Alışma süresi 1-2 hafta aralığındadır fakat bazı kullanıcılarda bu sürecin 1 aya kadar çıktığı gözlemlenmiştir.
Dikkate alınması gereken bir diğer konu da progresif gözlük camlarının geleneksel camlara kıyasla daha maaliyetli olmasıdır.


Progresif Gözlük Camı Tercih Edilirken Nelere Dikkat Edilmeli ?
Geleneksel tek odaklı gözlüklerden farklı bir deneyim sağladığı için kendinize alışmak için 1-2 hafta süre vermelisiniz. Bu sürecin sonunda kuvvetle muhtemel daha doğal ve kaliteli bir görüşe sahip olduğunuzu gözlemleyeceksiniz.


Hem satın alım sırasında, hem de alışma sürecinde size destek sağlayacak bir optisyen ve optik mağazası çok büyük önem taşır. Yanlış takılan progresif camlar uyum sürecinin uzamasına sebep olur. Camların kullanıcının gözlerinin üzerinde mükemmel konumlandırılması gerekmektedir. Bunun için optik mağazasının kalitesi dikkat edilecek en önemli noktadır.


Uyum sürecini sekteye uğratmamak için progresif gözlük camına geçiş yapacak kişilerin eski gözlüklerini kullanmaması önerilir.