2023 Gözlük Reçetesi Kaç Gün Geçerli?

2023 Gözlük Reçetesi Kaç Gün Geçerli?

Gözlük reçetesi, göz muayenesi sonucunda göz doktorları tarafından yazılan ve göz kusurunuza göre gözlük numaranızın ya da kontakt lens numaranızın olduğu belgedir.

Gözlük reçetelerini, göz kusurlarına sahip olan, optik gözlük ya da kontakt lens kullanmak durumda olan kişilerin mutlaka almaları gerekir. Hem göz kusurunuza uygun en doğru çözümü bulabilmek hem de devlet tarafından karşılanan ücretlerden faydalanmak için gözlük reçetesi önemlidir. Fakat gözlük reçetelerinin geçerlilik süresi birçoğumuzun merak ettiği ve öğrenmek istediği bir detay olabilir. Gelin, 2023 yılında Türkiye'de gözlük reçetelerinin kaç gün geçerli olduğunu beraber öğrenelim.

 

Gözlük Reçetesinin Geçerlilik Süresi

2023 yılında gözlük reçetelerinin geçerlilik süresi 10 iş günü olarak belirlenmiştir.

Gözlük reçetesinin geçerlilik süresi içinde mutlaka gözlüğünüzü satın almanız gerekmektedir. Eğer 10 iş günü içerisinde gözlük alımınızı yapmazsanız, tarihi geçen bir reçete ile optik gözlük satın alamazsınız. Böyle bir durumda gözlük satın alabilmeniz için tekrar bir göz doktoruna gitmeli ve yeni bir reçete yazdırmalısınız.

Göz doktorunuz tarafından, göz kusurunuza göre size özel yazılan gözlük reçetesini 10 iş günü içerisinde kullanma hakkına sahip olursunuz. Devletin optik (numaralı) gözlükler için sağlamış olduğu SGK desteği hakkından da sadece bu 10 iş günü içinde içerisinde yararlanabilirsiniz. Bu hakkınız yalnızca numaralı (optik) gözlükler için geçerli olmakla beraber, güneş gözlükleri alımlarınızda SGK hakkı kullanamazsınız.

SGK desteğinden yararlanma hakkınız, her 3 yılda bir çerçeve ve cam hakkı olarak yenilenir. 3 yıldan önce gözlük camı yenileme hakkınız sadece, bu süre zarfında gitmiş olduğunuz muayenelerde gözlük numaranız değişmişse oluşur. Bu durumda süreç yine aynı ilerler ve 2023 gözlük reçetesi geçerlilik süresi olan 10 iş günü içerisinde, SGK hakkınızı da kullanarak gözlük camı satın alması yapabilirsiniz.

Gözlük reçetesi geçerlilik süresi olan bu 10 iş günü içerisinde yapmanız gerekenler ise şöyledir;

  • Öncelikle bir optik mağazasına gitmelisiniz.
  • Uzman optisyeninizin önerileri ve yönlendirmesi ile size en uygun olan gözlük çerçevesi ve camınızı yenilemelisiniz.
  • Süresi geçmiş olan gözlük reçetelerine, SGK yani devlet desteği maalesef uygulanmamaktadır. Bu konu hepimizin dikkat etmesi ve unutmaması gereken bir konudur. Yukarıda da belirttiğimiz gibi 2023 gözlük reçetesi geçerlilik süresi olan 10 iş gününü asla geçirmemeli ve bu süre içerisinde gözlük camınızı mutlaka satın almalısınız.

 

2023 Lens Reçeteleri Geçerlilik Süresi Kaç Gün?

Gözlük camı ve çerçeveleri için detaylı olarak tüm süreçlerden bahsettikten sonra sırada merak edilen bir diğer konu olan lens reçetelerinin geçerlilik süresi var.

Yukarıda bahsettiğimiz tüm süreçler, çerçeve ve cam reçeteleri için geçerlidir.

Optik (numaralı) gözlük reçetesinin dışında göz doktorları uygunluk ve sizin tercih durumunuza göre, size lens reçetesi de yazabilir. Lens reçetelerinin süreci ise gözlük reçetelerinin sürecine göre farklılık gösterir. Geçerlilik süresi gözlük reçetelerine göre daha uzun olan lens reçeteleri, 2023 yılında toplamda bir yıl boyunca geçerliliğini korur.

 

2023 lens reçetelerinde son kullanma tarihleri mutlaka yazılır. 2023 lens reçetesi geçerlilik süresi sona erdiğinde, reçetenizi yenilemeniz gerekmektedir.

 

Umarız bu yazı ile gözlük reçetelerinin geçerlilik süresi hakkında aklınıza takılan tüm merak ettiklerinizi yanıtlamış ve 2023 yılı gözlük reçetesi ne kadar süre ile geçerli sorusuna yanıt verebilmişizdir. Unutmadan söyleyelim ve tekrar uyaralım ki, göz sağlığına dair herhangi bir endişeniz varsa, bir göz doktoruna danışmak her zaman en iyi ve en doğru seçenektir.

 

 

 

Tüm numaralı (optik) gözlük ve güneş gözlüğü modelleri için https://www.gozhanoptik.com.tr/ web sitemize bakabilir ya da mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.